Overheid blijft achterlopen op banenafspraak 2020

Door Privé: Kees de Kruijf op 20 december 2022

18 mei 2020

Uit een artikel in Binnenlands Bestuur blijkt dat de ‘markt’ royaal mensen met een arbeidsbeperking in dienst neemt, maar dat de overheid sterk bij de gemaakte afspraken achterblijft.

Naar aanleiding daarvan stelde de fractie van de PvdA, bij monde van Siebren Buist, de volgende vragen. 

De PvdA zou graag geïnformeerd willen worden over het personeelsbeleid van Vallei en Veluwe op de doelgroep mensen met een arbeidsbeperking. 

  • Sinds wanneer is er landelijk beleid /landelijke doelstellingen m.b.t. het in dienst nemen van mensen met een arbeidsbeperking?

Antwoord:

Kabinet en werkgevers hebben in het sociaal akkoord 2013 afgesproken dat er extra banen komen voor mensen met een ziekte of handicap. Iedereen die kan werken maar het op de arbeidsmarkt zonder ondersteuning niet redt, valt onder de Participatiewet, van kracht 1 januari 2015. De wet moet ervoor zorgen dat meer mensen werk vinden, ook mensen met een arbeidsbeperking. Onderdeel van de participatiewet is wet banenafspraak. Op 1 april 2015 is de Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten ingegaan. Werkgevers moeten een bepaald percentage banen aan mensen met een ziekte of handicap geven. Als het aantal banen voor mensen met een arbeidsbeperking landelijk achterblijft, kan de werkgever een boete krijgen: de quotumheffing. Dit maakt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) jaarlijks bekend via de banenmonitor.

  • Hoe ziet dat beleid / de te halen aantallen eruit landelijk?

Antwoord:

Werkgevers (overheid en bedrijfsleven) moeten  tot 2026 in totaal 125.000 nieuwe banen creëren voor mensen met een ziekte of handicap. Werkgevers uit de sector Overheid doen dit voor 25.000 mensen met een ziekte of handicap. Een baan wordt gedefinieerd als een aanstelling voor 25,5 uur (0,7 fte). Dit heet de banenafspraak.

Het doel dat de waterschappen gezamenlijk hebben gesteld is het realiseren van 291 banen tot het jaar 2023. Daarna worden de cijfers geëvalueerd en eventueel bijgesteld.

Lukt het werkgevers niet om het afgesproken aantal banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking, dan moeten ze alsnog zorgen voor een minimaal aantal werkplekken (een quotum). Dit heet de quotumregeling. De quotumregeling geldt vanaf 1 januari 2020 bij de overheid. Zorgt de overheid niet voor genoeg werkplekken, dan moet zij via de quotumregeling alsnog voor een minimumaantal werkplekken zorgen.

Daarnaast is afgesproken dat er in de jaren 2019, 2020 en 2021 geen heffing (boete) wordt opgelegd aan werkgevers die niet aan hun quotum hebben voldaan. 

  • Hoe ziet het beleid van het waterschap op dit punt er vanaf dat moment eruit en hoe heeft zich dat beleid verder ontwikkeld?

Antwoord:

In 2015 is een projectgroep opgezet die het thema participatie heeft verkend. Daarbij zijn de mogelijkheden voor Waterschap Vallei en Veluwe bekeken. De projectgroep is inmiddels opgeheven.

Het beleid op werving en selectie is aangepast waardoor medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt eerder kans van slagen hebben (beslisboom). Daarnaast zijn 2 medewerkers van het cluster PenO belast met de uitvoering van de participatiewet. 

  • Hoe zijn de resultaten op dit onderwerp in aantallen vanaf het moment dat de banen afspraak voor de overheid is gaan gelden?

Antwoord:

De laatste jaren wordt door de waterschappen de monitor banenafspraak ingevuld. Deze monitor uit 2018 geeft een mooi overzicht van de resultaten tot nu toe.

De monitor over 2019 volgt binnenkort. 

  • Hoe ziet het toekomstig beleid van het waterschap er uit op het onderwerp ‘in dienst nemen van mensen met een arbeidsbeperking’ ?

Antwoord:

Op dit moment heeft Waterschap Vallei en Veluwe het goed gedaan wat betreft het in dienst nemen van medewerkers. We merken dat door de toename van het aantal medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt veel gevraagd wordt van de p&o adviseurs en de betreffende teamleiders wat betreft kennis van juridische zaken (bijv. Loonwaardemetingen en subsidieaanvragen die per gemeente kunnen verschillen). Om een structurele plek aan de participatiewet te geven in onze bedrijfsvoering is nu een vacature uitgezet voor 18 uur om invulling te geven aan het beleid, juridische aspecten en jobcoaching. 

Eerder dit jaar stelde de PvdA al vragen over het aandeel van vrouwen in de verschillende salarissegmenten van het waterschap. Die vragen, en dus ook deze vragen,  passen in onze visie op participatie van vrouwen en mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt.  

Antwoord: Zie hiervoor het antwoord op vragen van de heer de Kruijf

Privé: Kees de Kruijf

Privé: Kees de Kruijf

Kees is fractielid namens de PvdA fractie voor Waterschap Vallei en Veluwe. Neem contact op met Kees via [email protected]

Meer over Privé: Kees de Kruijf