Hoe denkt de PvdA over vissen met de hengel?

Door Redactie op 6 februari 2023

Van Sportvisserij Oost-Nederland kregen wij een vragenlijst over de hengelsport. Tom Brands, nummer 2 op de lijst van de PvdA voor Waterschap Vallei en Veluwe, is in zijn vrije tijd regelmatig aan de waterkant te vinden met de hengel in de hand en dus de aangewezen persoon om deze vragen te beantwoorden.

Even voorstellen
Tom Brands is 38 jaar, geboren en getogen in Apeldoorn en nu wonend in het dorpje Ugchelen naast Apeldoorn met zijn vrouw Annemyn. Hij staat op plek 2 voor de PvdA bij de Waterschapsverkiezingen van 15 maart 2023. “Al vanaf mijn jeugd is vissen één van mijn hobby’s en ook nu nog sta ik graag aan de waterkant om een hengeltje uit te werpen en draag ik de hengelsport een zeer warm hart toe, evenals een gezonde visstand en projecten om vismigratie te bevorderen.”

1. Wilt u de dialoog en samenwerking aangaan met de sportvisserij binnen uw waterschap? (Na voetbal – de tweede NOC/NSF sportbond van Nederland met meer dan 750.000 leden en ruim 1,7 miljoen recreatievissers)
– Ja, absoluut. De sportvisserij is wat de PvdA betreft een belangrijke partij en vanzelfsprekend een partner voor het Waterschap. Dat staat buiten kijf.

2. Staat u positief tegenover de hengelsport als algemene recreatievorm?
– Ja, de PvdA is groot voorstander van recreatie op, in en bij het water. De hengelsport is daar een groot onderdeel van en bovendien zeer populair.

3. Vindt u dat het waterschap een voorname rol speelt bij de bereikbaarheid en het bevisbaar houden van uw wateren?
– Zonder meer, de waterkwaliteit inclusief een gezonde visstand zijn één van de belangrijkste taken van het Waterschap. Daar bij zijn toegankelijke oevers belangrijk en moeten er zeer zwaarwegende redenen zijn om oppervlaktewater niet aan te merken als viswater. Overigens is oeverbegroeiing ook belangrijk, omdat dit een belangrijk ecosysteem is voor planten en insecten langs het water. Rietkragen zijn ook belangrijk voor jonge, opgroeiende vis als schuilplaats voor roofvissen en aalscholvers. Het is zoeken naar de balans tussen een gezond en soortenrijk ecosysteem, waar recreatie mogelijk is en blijft.

4. Bent u bereidt om de sportvisserij te faciliteren zodat mensen, jong én oud, veilig en verantwoord kunnen vissen?
– Absoluut. Vissen biedt een mooie vorm van recreatie en ontspanning voor alle leeftijden.

5. Vindt u dat het waterschap extra zou moeten investeren in de kwaliteit van de (onder)waterwereld; het huis van de vis (waterkwaliteit, biotoop, (vis)migratie)?
– Zeker weten. De waterkwaliteit en een gezond ecosysteem en visstand zijn één van de kerntaken van het Waterschap volgens de PvdA. Daar bij hoort ook zeker het verbeteren van de mogelijkheden voor vismigratie, zodat migrerende soorten hun paaigronden zonder obstakels kunnen bereiken. Alle stuwen moeten in principe worden voorzien van vistrappen.

6. Van de afgelopen 5 jaar zijn er 4 jaren met extreme droogte geweest. Dit heeft veel impact gehad op de visstanden en ecologie onder water. Vindt u dat het waterschap hierin extra stappen zou moeten ondernemen?
Ja, het Waterschap moet een bijdrage leveren om in geval van droogte, met behulp van stuwen, te proberen zoveel mogelijk water vast te houden. In geval van (naderende) vissterfte kan het Waterschap in samenwerking met de lokale hengelsportvereniging stappen ondernemen, zoals bijvoorbeeld het overzetten van vissen naar veiliger water. Eventueel is het opnieuw uitzetten van vis in een ‘getroffen’ gebied in overleg ook mogelijk. Het is belangrijk dat er zoveel mogelijk preventieve maatregelen worden getroffen tegen de gevolgen van droge periodes, waarbij het Waterschap en hengelsportverenigingen goed samenwerken. Behalve (vispasseerbare) stuwen kan daar bij gedacht worden aan het aanleggen van zogenaamde refugia-locaties (diepere plekken) waar water blijft staan om droge periodes te overbruggen.

 

Meer weten over de standpunten van de PvdA voor Waterschap Vallei en Veluwe? Klik hier!

.