De begroting van Waterschap Vallei en Veluwe voor 2024 is vastgesteld. Daarmee kan er volgend jaar doorgewerkt worden aan de vele ambities van het Waterschap. Op maandagavond 20 november 2023 is de begroting unaniem aangenomen. Een groot hoogtepunt voor ons als PvdA is de verruiming van de kwijtscheldingsmogelijkheden! We zijn daar ontzettend blij mee en trots op. Bovenal voor de mensen die het niet breed hebben en alle hulp en steun kunnen gebruiken. Het Waterschap maakt nu maximaal gebruik van de mogelijkheden die de wet biedt om verruiming op het gebied van kwijtschelding toe te passen, waardoor ook mogelijkheden voor kleine ondernemers (zzp), de kosten van de kinderopvang, verruiming van de AOW en verruiming van de vermogensnormen zijn toegevoegd.
Armoedebestrijding: Alle beetjes helpen
Om de Waterschapsbelasting te kunnen betalen moeten mensen die het niet breed hebben andere zaken laten. Zaken die waarschijnlijk hard nodig zijn. Als PvdA zijn we heel blij met een nog ruimhartiger kwijtscheldingsbeleid, zodat ook het Waterschap haar steentje bijdraagt aan het bestrijden van armoede.
De weg geplaveid en een nieuwe samenstelling
De PvdA heeft jaren gestreden voor deze verruiming. Onder andere Eppo Gutteling en Kees de Kruijf hebben zich hier jaren voor ingezet en hebben dan ook de weg geplaveid voor het besluit dat nu genomen is. Sinds de Waterschapsverkiezingen is de samenstelling van het Algemeen Bestuur behoorlijk gewijzigd. Met nieuwkomers BBB, Partij Voor De Dieren en een halvering in zetelaantal van de VVD heeft er een verschuiving plaatsgevonden. Zodanig dat er nu een meerderheid bleek voor het verruimen van de kwijtschelding.
Behandeling in de commissie
Tijdens de commissievergadering op 6 november was het al snel duidelijk dat een ruime meerderheid van het Algemeen Bestuur vóór verruiming van de kwijtscheldingsmogelijkheden is. Samen met Water Natuurlijk hebben we een concept motie opgesteld die het DB verzocht om de kwijtscheldingsmogelijkheden maximaal toe te passen. Deze concept motie werd al door een ruime meerderheid mede ingediend en ook ter vergadering bleek er nog bijval te zijn. Uiteindelijk bleek een meerderheid van 22 tegenover 8 zetels voorstander te zijn. Voor: PvdA (2), Water Natuurlijk (3), AWP (2), ChristenUnie (3), CDA (2), 50Plus (1), Partij Voor de Dieren (1), Natuurterreinen (2) en BBB (6). Tegen: VVD (2), SGP (3), Onbebouwd/Agrarisch (2), Lokaal Waterbeheer (1).
Het argument van de tegenstanders is hoofdzakelijk dat het Waterschap niet aan inkomenspolitiek zou moeten doen en dat de gemeente de aangewezen bestuurslaag is hier voor, maar het is toch echt de Rijksoverheid die zowel gemeenten als de waterschappen de wettelijke mogelijkheden biedt om kwijtschelding toe te passen. Gezien de toename van de armoede is het voor ons als PvdA – en gelukkig vele fracties met ons – evident dat we gebruik moeten maken van de mogelijkheden die de wet biedt om mensen die het niet breed hebben zoveel als mogelijk tegemoet te komen – ook bij het Waterschap! Daarnaast is iedereen voorstander van efficiënt belasting heffen.
Communicatie
De PvdA heeft ook nadrukkelijk aandacht gevraagd voor brede communicatie over de uitgebreide mogelijkheden voor kwijtschelding, zodat de mensen die in aanmerking komen voor de (uitgebreide) kwijtscheldingsmogelijkheden hier ook over geïnformeerd worden. Daar bij is ook specifiek gevraagd om communicatie richting alle gemeenten in het gebied van het Waterschap, die dit kunnen toepassen bij hun armoedebeleid en waarbij sociale raadslieden en ambtenaren mensen die in armoede verkeren of schulden hebben, kunnen wijzen op de mogelijkheden.
Bestuurscultuur
De PvdA is zeer te spreken over de huidige bestuurscultuur, waarbij het Dagelijks Bestuur (college van Dijkgraaf en heemraden) goed luistert naar de wensen van het Algemeen Bestuur. Het Waterschap kent een monistisch bestuur, waarbij de heemraden ook deel uit maken van het Algemeen Bestuur. De partijen die de 4 heemraden leveren, vormen samen een minderheid. Het DB moet dus altijd bij voorstellen op zoek naar brede steun binnen het Algemeen Bestuur in de vorm van een meerderheid. Er is geen sprake van een harde coalitie en oppositie. In het geval van de kwijtschelding waren er 2 van de 4 heemraden waarvan hun eigen fracties in principe geen voorstander is van de kwijtscheldingsregeling en ook niet van de uitbreiding er van. Het is lovenswaardig en te prijzen dat het Dagelijks Bestuur goed luistert naar de wens van (een meerderheid van) het Algemeen Bestuur. Ook de wijze waarop het DB een informatienota heeft voorgelegd met de kwijtscheldingsmoglelijkheden aan het AB én daarbij de bal bij het AB legt om richting te geven is een goede manier van samenwerken. Hopelijk kunnen we deze periode op deze voet met elkaar door.
Terug kijken
Commissievergadering 6 november 2023:
Bekijk hier de inbreng terug tijdens de commissie ( 13:30 ) door Tom Brands
Algemeen Bestuur vergadering 20 november 2023
Bekijk hier de inbreng terug tijdens de AB vergadering (24:00) door Mathilde Maijer