Maak kennis met onze lijsttrekker Mathilde Maijer; Een terugblik en de toekomst

Door Redactie op 5 februari 2023

Mathilde Maijer is de lijsttrekker van de PvdA voor Waterschap Vallei en Veluwe. Samen met Kees de Kruijf en Siebren Buijst vormde zij de afgelopen vier jaar de PvdA fractie binnen het Waterschap. Hoewel gepokt en gemazeld in de gemeentelijke en provinciale politiek was het Waterschap nieuw voor hen. We zijn benieuwd hoe Mathilde de afgelopen vier jaar beleefd heeft, wat de PvdA heeft bijgedragen en wat de voornemens voor de aanstaande periode zijn.


1. Wat is je zoal opgevallen bij het Waterschap en hoe verschilde dat van de gemeentelijke politiek?
Het is taaie politiek omdat voor velen nog steeds niet helemaal niet duidelijk is wat het bestuur nou eigenlijk doet of moet doen. En wat de PvdA daar dan in dat bestuur doet. Wel hebben we de tijd mee. De dingen waar we over gaan zijn uiterst relevant zeker in deze tijd: water en bodem. Het waterschap zal de centrale rol vervullen bij het toekomstbestendig maken van ons land zodat we hier kunnen blijven wonen. Werkwijzes die in de afgelopen eeuwen geleidelijk aan zijn ontwikkeld en geperfectioneerd moeten op de schop. Het belang van politiek – een methode van vergaderen en besluiten nemen waarbij belangen worden afgewogen – in het bestuur wordt daardoor steeds breder ingezien.

2. Waar ben je het meest trots op dat je voor de PvdA de afgelopen vier jaar hebt bereikt?
Het meest trots ben ik dat inmiddels breed gedragen wordt in het bestuur dat ook in het waterschap bij de besluiten belangen worden afgewogen. Toen wij begonnen was het algemene beeld bij veel partijen toch wel dat het waterschap een functionele organisatie was die zelf – met grote inbreng vanuit de landbouw – prima wist wat er moet gebeuren, en het bestuur controleerde dat. Wat doet de PvdA daar eigenlijk? Mede door onze manier van werken is inmiddels dat beeld gekanteld. Wij PvdAers weten waar we heen willen en werken daar stapje voor stapje naartoe. De term ‘functionele organisatie’ hoor ik nooit meer want breed wordt ingezien dat ook in het waterschap belangen worden afgewogen. Het is volgens mij iedereen inmiddels wel duidelijk dat natuur en inwoners van steden en dorpen net zo belangrijk zijn als boeren en dat die op korte termijn vaak botsen terwijl we op lange termijn dezelfde toekomst voor ons zien. En dat het idee van ‘belangenvrije besluiten’ inhield dat men uitsluitend naar korte-termijn landbouwbelang keek. Wij zijn de afgelopen vier jaar het meest met deze kanteling bezig geweest.

3. Hoe kijk je aan tegen de ontwikkelingen rond de geborgde zetels en het monistisch systeem?
Ik ben sterk tegen geborgde zetels. Het probleem is dat wij daar zitten ‘zonder last en ruggespraak’ en altijd dienen te luisteren naar andermans inbreng en dan de diverse belangen afwegen. Dat hebben we beloofd bij ons aantreden. Maar geborgde zetels zitten daar vanuit een organisatie om dat belang te behartigen. Het zijn lobbyisten. Alsof Schiphol en Shell zetels hebben en meestemmen in de Tweede Kamer.

Ik neem aan dat niet iedereen weet wat het monistische systeem inhoudt. In een monistisch bestuur zijn de leden van het dagelijks bestuur (de heemraden) ook lid van het algemeen bestuur (wij). Zij controleren dus zichzelf, en stemmen ook over hun eigen voorstellen en de ingebrachte moties en amendementen. Dat is raar. Zij stemmen altijd tegen ingebrachte moties en amendementen van ons (en voor hun eigen voorstel), wat het moeilijk maakt om een meerderheid te krijgen.

4. Op welke punten is de PvdA onderscheidend ten opzichte van andere partijen die meedoen aan de Waterschapsverkiezingen?
Wij brengen daarbij meer dan andere partijen belangen van inwoners van steden en dorpen in. Stoppen met peilverlagingen in lager gelegen polders omdat die funest zijn voor de natuur maar ook voor funderingen van huizen, bruggetjes en schuurtjes. We zoeken naar mogelijkheden voor recreatie in het landelijk gebied zoals natuurlijke beekoevers met een wandelpad erlangs en visplekken. Bij de afweging tussen korte termijn en lange termijn kiezen we altijd voor de lange termijn, vanwege onze kinderen en kleinkinderen die ook fijn en gezond willen wonen in ons land.

5. Waar krijg je de meeste energie van bij het Waterschap?
Ik krijg energie van het besef dat we op een kantelpunt zitten in Nederland. Zowel wat betreft klimaat als wat betreft landinrichting. Wat volgens mij de acties van de trekkerboeren hebben opgeleverd, is dat steeds breder wordt ingezien (bij niet-trekkerboeren) dat de inrichting van ons land anders moet. Dat we af moeten van de intensieve veeteelt die 40% van ons land inneemt en onze toekomst naar de knoppen helpt. Maar ook dat we steeds meer te maken krijgen met droogte, terwijl het waterschap gewend is te denken vanuit wateroverschot. Ik vind het geweldig om precies op dit kantelpunt in het bestuur van ons waterschap mee te kunnen denken hoe deze overgang te maken.

6. Wat is het belang van deelname van de PvdA aan het Waterschap en waarom moeten mensen op de PvdA stemmen?
Nog steeds krijg ik vrijwel dagelijks de vraag wat het waterschap eigenlijk doet en waarom het belangrijk is dat de PvdA in het bestuur zit. Ik begrijp die vraag wel, en nog steeds lukt het me niet om er een antwoord op te geven in een minuut. Of in twee zinnen. Gelukkig duren de meeste gesprekken langer dan een minuut, en zien na vijf minuten mijn gesprekspartners het wel. Mijn centrale punt is dat ook in het waterschap belangen worden afgewogen, en dat boerenbelang slechts eentje ervan is. Honderden jaren geleden hebben boeren waterschappen opgericht om samen de grondwaterstand in hun polder te beheren. Prachtig natuurlijk. Maar inmiddels zien we de negatieve gevolgen voor de omgeving en onze toekomst als we het zo blijven doen. De omslag zullen we met zijn allen moeten maken, en juist de PvdA met onze kenmerkende werkwijze van kleine stapjes, luisteren naar elkaar, samen, respect en draagvlak kan hierbij een centrale rol vervullen.

 

Meer weten over de standpunten van de PvdA voor Waterschap Vallei en Veluwe? Klik hier!

.