Eerder stelden we schriftelijke vragen ( beantwoording deel 1 en beantwoording deel 2) over de Europese landbouwsubsidies. Ontwikkelingen in een ander Waterschap ( LINK ) gaven aanleiding om een derde set vragen te stellen. Deze vragen zijn wederom ingediend samen met AWP, Water Natuurlijk, Partij voor de Dieren en fractie Natuurterreinen.
Vragen
1. Voelt het college voor de regulering van betreffend grondgebruik door agrariërs door introductie van een overeenkomstige regeling als in Waterschap Limburg? In Limburg mogen agrariërs gebruik op grond van deze regeling maken van eigendom van Waterschap Limburg bij het aanvragen van inkomensondersteuning voor agrarische ondernemers van het EU Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), waarbij, om aan de GLB-subsidievoorwaarden te voldoen, de agrariër een voldoende tegenprestatie moet leveren in de vorm van het verbeteren van de biodiversiteit Op deze wijze wordt oneigenlijk gebruik van waterschapsgronden c.q. de sfeer van oneigenlijk gebruik op integere wijze gesanctioneerd en toegestaan.
2. Zo ja, is het college bereid om agrariërs hier actief op te wijzen, zodat zij hier gebruik van moeten maken? Ook als er nog geen schriftelijke onderhouds- of beheersovereenkomst ligt?
3. Zo ja, is het college dan ook voornemens om bij regelgeving en beleid passende voorwaarden te stellen, bijvoorbeeld duurzaam waterbeheer, verbetering van de waterkwaliteit en biodiversiteit en een verbod op bemesting en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op de betreffende grond? Met extra aandacht voor de groenblauwe flanken rond Natura 2000 gebieden door bijvoorbeeld meer hagen en houtwallen?
4. Het voorbeeld uit waterschap Limburg biedt de mogelijkheid tot regulering achteraf van deze toch wel heel bijzondere situatie van gebruik van eigendom van het waterschap. Maatschappelijk gezien wordt deze Limburgse regulering achteraf ook wel als principieel onjuist gezien. Er wordt rechtgebreid wat krom was. Een andere buurman, soms ook een terreinbeheerder of landgoedeigenaar zou ook wel gebruik willen maken van de door het waterschap geboden mogelijkheid. Zou het gebruik dan niet een open inschrijving moeten zijn? Hoe ziet het college dit? Het is wel duidelijk dat niets doen geen optie is.
Mathilde Maijer (PvdA)
Tom Brands (PvdA)
Ron van Megen (AWP)
Jiska Taal (AWP)
Astrid Meier (Water Natuurlijk)
Dirk van Uitert (Water Natuurlijk)
Marjolein Sterk (Water Natuurlijk)
Wim Goedhart (Natuurterreinen)
Jan Aalbers (Natuurterreinen)
Arjan Groters (Partij voor de Dieren)