Op maandagavond 4 maart 2024 vond een belangrijke vergadering plaats van het Algemeen Bestuur van Waterschap Vallei en Veluwe in Apeldoorn.
Installatie jeugdbestuur
Als eerste werd het jeugdbestuur geïnstalleerd. Eerder die dag mocht PvdA fractievoorzitter Mathilde Maijer een toespraak houden waarbij zij het belang en de waarde van een jeugdbestuur onderstreepte en bovendien het jeugdbestuur vroeg om zowel gevraagd als ongevraagd advies te geven. Het is ontzettend belangrijk om de jeugd te betrekken bij de uitdagingen en vraagstukken van het Waterschap, aangezien deze generatie nog lang moet leven met de keuzes die we nu maken.
Actualisatie Blauwe Omgevingsvisie 2050 (BOVI)
Een mooi bruggetje naar de actualisatie van de Blauwe Omgevingsvisie 2050 (BOVI) die deze vergadering op de agenda stond ter vaststelling. Namens de PvdA fractie mocht Tom Brands de volgende inbreng leveren, aanvullend op de inbreng kort daar voor tijdens de behandeling in de commissie.
De PvdA vindt deze actualisatie nog steeds een mooi document waar de uitdagingen en opgaven voor het Waterschap duidelijk in benoemd staan. Nogmaals de complimenten en waardering voor het stuk dat voor ligt. Wel willen we graag nogmaals aandacht vragen voor de zorg of er voor al deze uitdagingen en opgaven wel voldoende gespecialiseerd personeel is te vinden de komende jaren. Wie vandaag de lokale krant heeft gelezen is daar in een artikel tegen gekomen waar deze zorg goed belicht wordt. Wij hebben goed geluisterd naar de inbreng van alle partijen tijdens de behandeling in de commissie. Wij hoorden daar onder andere de wens om breder op te halen in de maatschappij bij stakeholders van verschillende bloedgroepen hoe zij aan kijken tegen de actualisatie van de BOVI. We vinden het een goede suggestie van diverse partijen om dat te doen en goed dat het college van Dijkgraaf en Heemraden dit ook heeft gedaan.
Waterzekerheid is in de toekomst ontzettend belangrijk en zal alleen maar belangrijker worden. Dit staat ook goed in de visie omschreven. Enerzijds hechten we als PvdA aan een gebalanceerde verhaal en anderzijds zeker ook aan een gedragen visie. Zoals eerder aangegeven vinden we de actualisatie van de BOVI een visie waarmee je goed beslagen ten ijs komt als Waterschap en waarmee je een volwaardige en deskundige gesprekspartner bent voor andere overheden en stakeholders. We willen we graag nogmaals mee geven dat we goed moeten (blijven) kijken naar onze eigen rol en bevoegdheden als Waterschap en die van andere overheden. Daarom wil ik graag nogmaals het citaat ‘Onze gemeenschappelijke taal is water’ herhalen en ere wie ere toe komt, dat citaat kwam van de heer van Burgsteden tijdens de bespreking van onze bestuursagenda.
En wat ere wie ere toe komt betreft, bij de griffier is een amendement in bezit dat ik graag namens meerdere partijen wil indienen en ik wil de voorzitter vragen om deze onderdeel te maken van de beraadslaging. Het was dezelfde eerder genoemde heer van Burgsteden die veel werk heeft gestoken in de voorbereiding en het opstellen van dit amendement. Dit amendement wordt ingediend door de SGP, BBB, Lokaal Waterbeheer, CDA, 50Plus, Water Natuurlijk en de PvdA. Het amendement betrof een addendum om duurzame en toekomstige landbouw explicieter op te nemen in de actualisatie van de Bovi, aansluitend op het thema water- en bodemsturend en een extra accent te geven in dit kader aan een vruchtbare bodem en waterbeschikbaarheid.
Het amendement werd met een overgrote meerderheid aangenomen en de actualisatie van de BOBI werd unaniem vastgesteld. Een mooi resultaat en hier mee is het Waterschap weer helemaal bij de tijd met een actuele visie op de toekomst van ons beheergebied en de opgaven waar we als maatschappij op het gebied van water en ruimte voor staan.
Klimaatneutraal 2035 en verruiming kwijtschelding Waterschapsbelasting
Relatief geruisloos werd het beleidskader klimaatneutraal 2035 vastgesteld, aangezien deze als hamerstuk op de agenda stond. Maar zeker niet onbelangrijk en een kader waarin ook het Waterschap haar steentje bij draagt aan een duurzame toekomst. Ook de gemeenschappelijke regeling voor het Waterschapshuis werd als hamerstuk vastgesteld. In de rondvraag heeft Tom Brands nogmaals aandacht gevraagd voor de communicatie rond de kwijtscheldingsmogelijkheden van de Waterschapsbelasting. Deze zijn voor 2024 verruimd en wij hebben nogmaals het belang onderstreept dat mensen die er gebruik van kunnen maken dat natuurlijk ook moeten weten. Bij het versturen van de aanslagen voor de Waterschapsbelasting door GBLT is het belangrijk om deze informatie bij te voegen, maar de PvdA hecht ook aan bredere communicatie, zodat mensen hier tijdig van op de hoogte zijn. Heemraad van Vreeswijk heeft (nogmaals) toegezegd dat de kwijtscheldingsmogelijkheden de aandacht krijgen die ze verdienen om mensen daar actief op te wijzen.