Beantwoording schriftelijke vragen Europese landbouwsubsidies deel 3

Door Redactie op 16 april 2024

Eerder stelden we voor de 3e keer schriftelijke vragen over de Europese landbouwsubsidies. Het college van Dijkgraaf en Heemraden heeft deze inmiddels beantwoord.

Vraag 1
Voelt het college voor de regulering van betreffend grondgebruik door agrariërs door introductie van een overeenkomstige regeling als in Waterschap Limburg? In Limburg mogen agrariërs gebruik op grond van deze regeling maken van eigendom van Waterschap Limburg bij het aanvragen van inkomensondersteuning voor agrarische ondernemers van het EU Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), waarbij, om aan de GLB- subsidievoorwaarden te voldoen, de agrariër een voldoende tegenprestatie moet leveren in de vorm van het verbeteren van de biodiversiteit Op deze wijze wordt oneigenlijk gebruik van waterschapsgronden c.q. de sfeer van oneigenlijk gebruik op integere wijze gesanctioneerd en toegestaan.

Antwoord 1
Het waterschap zal in 2024 geen waterschapseigendommen in gebruik geven specifiek voor het GLB. Er wordt gewerkt aan een langjarige beleidslijn op dit dossier.

Vraag 2
Zo ja, is het college bereid om agrariërs hier actief op te wijzen, zodat zij hier gebruik van moeten maken? Ook als er nog geen schriftelijke onderhouds- of beheersovereenkomst ligt?

Antwoord 2
n.v.t.

Vraag 3
Zo ja, is het college dan ook voornemens om bij regelgeving en beleid passende voorwaarden te stellen, bijvoorbeeld duurzaam waterbeheer, verbetering van de waterkwaliteit en biodiversiteit en een verbod op bemesting en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op de betreffende grond? Met extra aandacht voor de groenblauwe flanken rond Natura 2000 gebieden door bijvoorbeeld meer hagen en houtwallen?

Antwoord 3
n.v.t

Vraag 4
Het voorbeeld uit waterschap Limburg biedt de mogelijkheid tot regulering achteraf van deze toch wel heel bijzondere situatie van gebruik van eigendom van het waterschap. Maatschappelijk gezien wordt deze Limburgse regulering achteraf ook wel als principieel onjuist gezien. Er wordt rechtgebreid wat krom was. Een andere buurman, soms ook een terreinbeheerder of landgoedeigenaar zou ook wel gebruik willen maken van de door het waterschap geboden mogelijkheid. Zou het gebruik dan niet een open inschrijving moeten zijn? Hoe ziet het college dit? Het is wel duidelijk dat niets doen geen optie is.

Antwoord 4
De door u gestelde vragen zullen worden meegenomen bij de opstelling van een langjarige beleidslijn op dit dossier

We kijken vol verwachting uit naar het aanstaande beleid hieromtrent!